Solti Ifjúsági Fúvószenekar
Rólunk

Rólunk

Történetünk

Tűzoltózenekar

tuzoltozenekar

Szervezett formában történő zenetanítás, az 1960-as évekig nem volt Solton. A zenetanítást az 1960-as évektől kezdődően Kalocsáról, majd Dunapatajról kijáró tanárok végezték óraadó vagy magántanárként. A városban, a Tűzoltóság fenntartásában rézfúvószenekar is működött az 1970-es évek végéig, amely személyi utánpótlásképzés-, hangszer és anyagi okok hiányában felbomlott, megszűnt.

Iskolaalapítás évei

2002-ben több tényező hatására Németh József polgármester úr és az önkormányzat képviselő testületének tagjai kezdeményezték a Hartai Művészeti Alapiskola vezetőjénél (Gavenda Jánosné), hogy intézményes keretek között indítsa be a solti kihelyezett tagozatot, a zeneművészeti ág tárgyainak szakszerű oktatását. Az oktatás zongora, gitár, fafúvós, rézfúvós, ütő tagozatokon indult el 2002-ben, a megfelelő elméleti oktatással is párosulva. Az érdeklődés a művészetoktatás – képzés iránt nagy volt, a növendék létszám évről évre dinamikusan emelkedett.

2000-es évek

A zenekar fejlődése látványosra sikeredett, 2004. szeptemberében közel 40 főre emelkedett a létszám. A zenekari tagok a heti rendszeres próbák részvételén kívül, a tanítási szünetekben is igényelték a próbára járást, aminek az lett az eredménye, hogy 2005-ben már egy önálló Újévi Koncertet is adtak a Művelődési Házban. Azóta is minden évben sor kerül a koncertre, mára már hagyomány lett, a város is számon tartja mint az egyik legnívósabb kulturális eseményt. A zenekar egyre több helyi, és környékbeli szereplést vállalt, amely motivációs tényezőként hatott a zenekari tagokra. Kiváló közösség alakult ki, amelyet a nyári szakmai táborokban szerzett közös élmények még összetartóbbá kovácsoltak össze. 2007-ben a Kiskőrösi Nemzetközi Fúvószenekari és Mazsorett Verseny hozta meg az első igazán szakmai sikert. A hazai szakemberekből álló zsűri dicsérő oklevéllel jutalmazta a versenyen bemutatott koncert és menet programunkat. A sok elismerés ösztönzőleg hatott a további munkavégzésre. 2007. augusztusában az első nyugati külföldi turné is megvalósult. A franciaországi Montrejeau város vendégei lehettünk 5 napig. 2009-ben a Zeneiskolai Fúvószenekarok Országos Versenyén, szép szakmai siker született, negyedik helyezést értünk el a rangos mezőnyben. Az elkövetkező években 2010-től töretlenül fejlődött zenekarunk, bejártuk Európa számos országát, pl: Ausztria, Németország, Franciaország, Spanyolország, Erdély városaiban mutathattuk be a helyi fesztiválokon, show és koncert programjainkat.

Napjaink

Az alapító tagok generációja felnőtt, egyetemisták, munkát vállaltak, van akinek már családja is van. Ezek a tényezők nehezen összeegyeztethetőek voltak a zenekari élettel, így kénytelenek voltak búcsút venni a szeretett „SIF”-től. A folyamatos utánpótlásképzésre való törekvésünk ereményeképpen több éve működik és évente kétszer a közönség előtt is megmutatja tudását az utánpótlás zenekar, a Solti Junior Band. Ez az együttes, mint egy előképző szolgál az ifjúsági zenekarba való kerüléshez. Az utóbbi évek a generációváltás jegyében telt. Mi sem mutatja jobban ezt a tényt, hogy 4 év alatt a harmadk teljesen újraszervezett utánpótlás zenekar indult el szeptemberben. Ami azt jelenti, hogy az ifjúsági zenekarunk is ennyiszer újult meg, gyarapodott új, fiatal tagokkal. Ez a repertoár kialakításában némi nehézséget okozott a kezdetekben, de a sok munkával, és szorgalommal a zenekar működőképes maradt a legnehezebb időszakokban is. Jelenleg ismét készen vagyunk külföldi utakat vállalni, és a jelen felkérésekre már készülünk is. Vár ránk Ausztria, ahol egy Guinness rekord kísérletben is részt veszünk egy 750 zenészből álló zenélő csigát formázó alakzat részeseiként. Majd nyár végén pedig egy nagyszabású, nemzetközi fúvószenekari fesztiválra utazunk a németországi Grimmába. Itt szintén a több tucat országból érkező zenekarokkal közös felvonulásra, közös műsorszámok eljátszására is sor kerül. És mindig is óriási élmény – hiszen már többször jártunk ezen a fesztiválon – az 5000 fős fesztiválsátorban koncertet adni. Biztosak vagyunk benne, hogy ez most is életreszóló élmény lesz. Legutóbb 4 éve jártunk Grimmában, azonban a mostani zenekar tagságának kb 60%-a most utazik először oda. Így izgatottan várjuk ezt és az előttünk álló megmérettetéseket.