Solti Ifjúsági Fúvószenekar

Történetünk

A tűzoltózenekar

Tűzoltózenekar

Szervezett formában történő zenetanítás, az 1960-as évekig nem volt Solton. A zenetanítást az 1960-as évektől kezdődően Kalocsáról, majd Dunapatajról kijáró tanárok végezték óraadó vagy magántanárként. A városban, a Tűzoltóság fenntartásában rézfúvószenekar is működött az 1970-es évek végéig, amely személyi utánpótlásképzés-, hangszer és anyagi okok hiányában felbomlott, megszűnt.

Iskolaalapítás évei

A kezdetek

2002-ben több tényező hatására Németh József polgármester úr és az önkormányzat képviselő testületének tagjai kezdeményezték a Hartai Művészeti Alapiskola vezetőjénél (Gavenda Jánosné), hogy intézményes keretek között indítsa be a solti kihelyezett tagozatot, a zeneművészeti ág tárgyainak szakszerű oktatását. Az oktatás zongora, gitár, fafúvós, rézfúvós, ütő tagozatokon indult el 2002-ben, a megfelelő elméleti oktatással is párosulva. Az érdeklődés a művészetoktatás - képzés iránt nagy volt, a növendék létszám évről évre dinamikusan emelkedett.

2000-es évek

picture from concert

A zenekar fejlődése látványosra sikeredett, 2004. szeptemberében közel 40 főre emelkedett a létszám. A zenekari tagok a heti rendszeres próbák részvételén kívül, a tanítási szünetekben is igényelték a próbára járást, aminek az lett az eredménye, hogy 2005-ben már egy önálló Újévi Koncertet is adtak a Művelődési Házban. Azóta is minden évben sor kerül a koncertre, mára már hagyomány lett, a város is számon tartja mint az egyik legnívósabb kulturális eseményt.

Napjaink

picture from concert

Az alapító tagok generációja felnőtt, egyetemisták, munkát vállaltak, van akinek már családja is van. Ezek a tényezők nehezen összeegyeztethetőek voltak a zenekari élettel, így kénytelenek voltak búcsút venni a szeretett "SIF"-től. A folyamatos utánpótlásképzésre való törekvésünk eredményeképpen több éve működik és évente kétszer a közönség előtt is megmutatja tudását az utánpótlás zenekar, a Solti Junior Band. Ez az eyüttes, mint egy előképző szolgál az ifjúsági zenekarba való kerüléshez. Az utóbbi évek a generációváltás jegyében telt.

Ugrás a tetejére