Solti Ifjúsági Fúvószenekar

Régebbi eseményeink

Őszi programjaink

A szeptember szokásosan a solti Borlovagrend avatási ceremóniájával kezdődött, már ami a fellépéseket illeti. A Covid-19 második hulláma a többi, várt, vagy szokásos szeptemberi, és oktberi programot keresztbehúzta. Az október 6-i és 23-i koszorúzáson és megemlékezésen részt vehettünk. Október 6-án egy kisebb csapattal szolgáltttunk hivatalos zenei anyagot. Október 23-án a koszorúzást követően a Művelődési Házban - a megfelelő egészségügyi szabályokat betartva - folytatódott a rendezvény a március 15-ére tervezett, de a vírus miatt elmaradt Pro Urbe - "Solt városáért" kitüntések átadásával. Ahogy erről korábban már beszámoltunk, idén zenekarunk kapta ezt a megtisztelő elismerést. Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a munkáját, támogatását, aki zenekarunk első 15 évében segítette azt a célkitűzést, hogy Solton egy jól működő, hasznos közösség tagjainak érezhesse magát minden zenélni vágyó fiatal.

Képek: Őszi programok

2020. Ősz

Sűrű volt az államalapítás ünnepe

Augusztus 20-án délelőtt Dunaföldváron, a dunaparti sétányon adtunk térzenét. Aznap este előbb az ünnepi műsorban szolgáltattunk hivatalos zenei műsort, majd önálló koncerttel örvendeztetük meg a közönséget.

Augusztus 21-én ismét felkerekedtünk, hogy reggeli muzsikával örvendeztessük meg Solt lakosságát! A Víztorony tér, Oázis Cukrászda, Béke tér helyszíneken álltunk meg egy-egy 15 perces blokkot játszani, a Szőlőhegyen pedig hosszabb összeállítással "vertük fel a csendet".

Augusztus 22-én az ordasi falunapon léptünk fel. A fantasztikus vendégszeretet, a közönség, az előttünk fellépő Tabáni István, és a zenekar egyre inkább összeérő hangzása tette emlékezetessé ezt a kis "kiruccanást".

Képek:

2020. augusztus

Térzenei turnét tartottunk!!!

A koronavírus járvány miatti hosszú kihagyást követően végre ismét a "húrok" közé csaphattunk. Ennek örömére rögtön 4 térzenei koncertre invitáltuk kedves közönségünket, csatlakozva a Magyar Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség "Miénk a tér" felhívásához. A koncertek első 20 percében a Solti Junior Band, az utánpótlás zenekar műsorával kezdődött, majd az ifjúsági zenekar vette át a terepet. A koncertek végén pedig a két zenekar közösen adott elő egy számot.

Köszönjük a meghívást, a közönségnek a lelkes tapsot, és a vendéglátóinktól, a szülőktől a sok finomságot, segítséget! Óriási öröm számunkra, hogy újra együtt zenélhettünk, és hogy Önök ennek a részesei lehettek.

Képek:

Akasztó

Solt

Pro Urbe kitüntetésben részesültünk!!!

Óriási megtiszteltetés érte zenekarunkat a közelmúltban. Értesítést kaptunk róla, hogy 2020-ban a március 15-i ünnepségen a mi zenekari közösségünk veheti át Solt Város Pro Urbe kitüntetését, melyet az elmúlt 15 évben a város kultúrális életéért tett munkánkkal érdemeltünk ki. A jelölésről sem volt tudomásunk, az pedig, hogy a város képviselő testülete bennünket választott, bebiznyította, hogy munkánkat ismerik és elismerik. Köszönjük a megtisztelő kitüntetést!

Sajnos azonban a koronavírus miatt az ünnepség nem került megtartásra... :(

Elvarázsoltuk a báli közönséget

Az idei jótékonysági családi bálunk témája "Harry Potter és a varázsvilág" volt. Ennek megfelelően alakítottuk ki a dekorációt és a műsorunkat is. A solti művelődési ház nagytermét 1 estére "átvarászoltuk" a filmbeli Roxfort varázslóiskolává, a mennyezetről világító rudacskák, gyertyák lógtak a fejünk fölé, kartonból készített denevérekkel együtt. A függönyöket sűrű pókháló borította, melyen kisebb és egészen nagy pókokat lehetett találni. A Tiltott Rengeteg erdejét is látni lehetett, ahol most csak a szelídebb állatokkal, baglyokkal, rágcsálókkal lehetett találkozni. A bejáratnál óriási felirat köszöntötte a "muglikat". Az előtérben a kandallóan Sirius Black képét formázó tűz, és a kandallóból előtörő roxforti értesítő levél jó hátteret szolgáltatott a fotózkodáshoz. A gyerekek a "Mézes Falás"-ban kaptak helyet, a nagyteremben helyet foglalók pedig a 9 és 3/4. vágány "titkos átjáróján" keresztül léphettek be. A mosdókban "Hisztis Mirtill" tekintete fogadta az oda betérőket. A színpad hátterét a Roxfort négy házának lógója díszítette, a színpadon körbe pedig a film főszereplőinek hangulatba illő, 2 tónusú arcképe segítette a közönséget beleélni magát a műsorba. Köszönjük a díszlet megvalósítában, festésében nyújtott segítségét Kovács Attilának és családjának, és mindenkinek, aki a díszítésben segítségünkre volt!

A műsor előtt Fuchs Attila, intézményegység-vezető köszöntötte a bálozókat, akik létszáma idén is jóval átlépte a 200 főt. A műsort az utánpótlás zenekar - Nagy Máté tanár úr vezetésével - kezdte egy hangulatos rockos beütésű számmal. Ezt követően a Karib-tenger kalózainak filmzenéjével "eveztünk át" a fantáziavilágba. A közönség vastapsát ráadással jutalmazta meg a Solti Junior Band (SJB). Ezután az ifjúsági zenekar elfoglalta a színpadról levonuló SJB helyét, és indult a varázslat. A Harry Potter főtémáját követően megjelent Hagrid (Szondi Miklós), aki átadta Harry Potternek (Nagy Máté) a Roxfort varázslóiskola levelét, miszerint megkezdheti varázslótanulmányait. A film zenéinek szünetében Nagy Máté tanár úr Harry Potternek öltözve mesélte/játszotta el vicces, verses formában a monumentális történetet. Kergetett seprűnyélen aranycikeszt, megmutatta a láthatatlanná tévő köpenyt, a bölcsek kövét, a legerősebb varázspálcát, a tekergők térképét. Tanította társait a Szükség Szobájában a varázslás önvédelmi/támadó bűbájaira. Aztán a legsötétebb pillanatban hátborzongató zenei aláfestés mellett, füstfelhő jelent meg a színpadon, majd felülről berepült a közönség felé egy dementor, az azkabani börtön félelmetes őrzője, amit Harry Potter egy patrónus bűbűjjal ártalmatlanított, ezzel megmentve a közönséget az elkerülhetetlen végtől. A sötét nagyúr meghalt, és a történet természetesen happy and-el ért véget.

Fuchs Attila ezután bejelentette, hogy egy igazi bűvész vendége is van a bálnak, és a Rózsaszín párduc zenéjére megjelent bűvésznek öltözve Nagy Máté tanár úr. A trükkök inkább viccesek voltak, mintsem hihetetlenek, a közönség jól vette a lapot és jókat derültek a varázserőt nem igénylő, de azokat jól eladó "bűvész kóklerkedésén". Volt pl, lufireptetés, szappanbuborék elvarázslás, és kukafedél kinyitás csupán az "elme erejével". :) Aztán a nagy bűvész kezéből egyszer csak eltűnt egy pók, ami a színpad előtt megterített svédasztalos tálak egyikébe varázsolva került elő.

A spontaneitás sosem állt messze tőlünk, így hirtelen ötlettől vezérelve egy kedvcsináló induló után megtelt régi zenekarosokkal, akik a Szamosmenti induló jól ismert "Nyisd ki babám az ajtót" énekkel, zenekari kísérettel feltettél a műsor "i-jére a pontot". A svédasztalos finomságok elfogyasztása után a hajnalig tartó tánc elfárasztott mindenkit, a büfében finom koktélokat is lehetett kóstolni, a tombolán pedig kisorsolásra került a műsor talán legnagyobb látványeleme. Nem... Nem sorsoltuk ki Harry Potter, azaz Nagy Máté tanár urat, hanem a dementor talált új gazdára.

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki bármivel hozzájárult ahhoz, hogy ismét egy jó hangulatú, családias jótékonysági bált tudjunk rendezni 2020-ban is.

15 évesek lettünk!!! Jubileumi koncert

Zenekarunk 2019-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból jubileumi koncertet szerveztünk a már hagyományos, 15. alkalommal megrendezésre kerülő újévi koncertünkkel, és a zenekar 15 évét bemutató kiállítással összekötve. A bemutató kiállítás összeállításában segítségünkre volt Szabóné Pajerich Andrea, általános iskolai kolleganőnk, aki dekorációs rutinjával jelentős mértékben járult hozzá a kiállítás rendezéséhez, esztétikus kialakításához. A kiállítás megnyitóját a koncert előtt tartottuk. A Nagy Máté tanár úr vezetésével működő, a zenekar tagjait tömörítő Solti Rézfúvós Együttes fanfárját követően Kara-Szabó Lilla, a zenekar egyik alapító tagja mondott olykor humoros, olykor megható, zenekaros emlékeiből összeállított beszédet. Az újévi koncert színvonala, darabválasztása és kidolgozottsága méltó volt egy 15. születésnapját ünneplő zenekarhoz. Németh István, Solt város polgármestere nyitóbeszédében méltatta a zenekar munkáját, 15 éves múltját. A koncerten a zenekart felváltva dirigálta Fuchs Attila illetve Nagy Máté. Erkel Ünnepi Zenéjének átirata megteremtette az ünnepi hangulatot. A Belcanto nyitány gyönyörű fülbemászó dallamai, vagy a néha harcias részei, néha a nagyzenekari hangzás teljes eszköztárát felhasználó darab sokaknak programzene-szerű élményt adhatott. Bartók Béla egyik legismertebb műve, az Este a székelyeknél sokszor komor hangulata, néha pattogósabb, táncosabb dallamai, Szuromi Mária klarinét-, illetve Patyi Gábor trombitaszólója varázslatos világot idézett a terembe. A Herkulesfürdői emlék című koncertkeringő több újévi koncerten is felhangzott már, így a sok, koncerten megjelent régi tagoknak, családtagjaiknak ismerős lehetett. Farkas Ferenc Üvegestánc című technikailag is nagy feladatot jelentő darabja a dunaföldvári Levendula Művészeti Iskola táncosainak segítségével igazi magyaros hangulatot csalt a koncertterembe. Kákonyi Éva fantasztikus, érzelmeket kiváltó énekével tolmácsolt You raise me up egy egyedi előadásmód volt, hiszen a zenekar ebben az esetben csupán kíséret szerepét töltötte be. Jacob de Haan, az egyik legnagyobb ma is élő zeneszerző eredetileg is fúvószenekarra írt műve a Free World Fantasie a fúvószenekari eszköztár majdnem minden eszközét felvonultatta. Aztán a visszajelzések alapján a közönségben helyet foglaló gyerekeknek leginkább tetsző összeállítás csendült fel. John Williams ismert filmzenéinek dallamai alatt mindenkinek beugorhattak az adott filmek híres jelenetei. A Jézus Krisztus Szupersztár előadását szintén Kákonyi Éva énekhangja tette még színvonalasabbá. A befejező műsorszám pedig a már szokásos Radetzky-induló volt. A koncert legvégén pedig a színpad megtelt régi tagokkal és egy közös szám erejéig összeállt az „All Star zenekar”. A koncertre elfogadta meghívásunkat Sárosi Magdolna tankerületi igazgató asszony és Bánné Szalai Anikó szakmai igazgatóhelyettes, illetve iskolánk igazgatója, Sánta Edit igazgató asszony is, akik a koncertet követő fogadáson sok erőt, és kitartás kívántak a zenekar tagjainak és vezetőinek a folytatáshoz. Másnap, január 5-én Akasztón, majd január 12-én Dunaföldváron is megismételtük az újévi koncertet. Mindkét helyen szintén magas minőségű műsort adtunk, a közönség elismerő gratulációi, szűnni nem akaró tapsuk is erre engedett minket következtetni. Szeretnénk köszönetünket kifejezni a zenekari szólamok megtanulásában nyújtott segítségért, és hogy a koncerteket a hangszeres játékukkal is színvonalasabbá tették Renczné Viskus Kinga tanárnőnek, Kákonyi Árpád és Gallina Zsolt tanáruraknak. A jövőben is számítunk odaadó, a zenekart segítő munkájukra. Ugyanakkor köszönet mondanánk a koncertek szervezőinek, az iskola vezetésének, a Baja Tankerületi Központnak, hogy támogatásukkal segítik munkánkat!

Nem unatkoztunk ősszel sem

Szeptember 15-én a soltvadkerti Német Kisebbségi Önkormányzat felkérését teljesítettük Nagy Máté tanár úr vezetésével. A Szent Korona Cukrászda előtt tartott megemlékezésen a műsor részeként tradicionális fúvószenekari műveket játszottunk egy kisebb létszámú felállásban. A térzenét követően bőséges vendéglátásban volt részünk, melyért ezúton is köszönetet mondunk a szervezőknek.

Szeptember 26-án Fuchs Attila irányításával szintén egy kisebb felállással szerepelt zenekarunk a solti református templomban, illetve annak udvarán. Október 6-án és 23-án a szokásos városi megemlékezéseken, 23-án ráadásul a teljes ünnepi műsort zenekarunk valósította meg visszaemlékezésekből összeállított prózai szemelvények és odaillő zene segítségével. December 8-án egy talán sokaknak rendhagyó műsorral az adventi hangversenyen zenéltünk.

Sűrű augusztus 20.

Augusztus 20-án zenekarunknak mozgalmas napja volt. Délelőtt Dunaföldváron, délután pedig Solton hallhat minket a nagyérdemű. Dunaföldváron a Duna partján húzódó sétányon szórakoztattuk a közönséget. Műsorunk szünetében egy akrobatikus ugrásokat bemutató csapat bevonta zenekarunk tagjait is. A helyi polgármester pedig felkérésünket elfogadva zenekarunk egyik indulójának vezénylésével mutatta meg, hogy nem csak egy város életét "tudja irányítani".

A solti városi rendezvényen a műsorunkon a tradicionális fúvószenei művek mellett főként a szórakoztató zene és könnyűzene kapta a főszerepet. A két fellépésre való felszerelés kipakolása, szállítása és a két koncert teljesítése is sok energiát igényelt zenekarunktól, így a szokásos augusztus 20-i kamionos, reggeli zenés ébresztőt kénytelenek volt Solt lakossága idén nélküözni.

Ismét ausztriában jártunk

Augusztus 2-án az ausztriai meghívásnak eleget téve a felszereléseket és csomagokat buszba pakoltuk és elindultunk a már bevált soproni szállásunk felé. Odafelé a sárvári fürdőben adtunk egy kis térzenét, az eső elől hirtelen a fejünk felé húzott óriási napernyők alatt. Ezt követően igénybe vehettük a fürdő szolgáltatásait. Ahogy ez már lenni szokott, a Sopronban illetve Bécs környékén töltött 4 nap alatt számos egyéb programunk volt a sikeres fellépés mellett. Soproni városnézés idegenvezetővel, a híres Práter vidámpark okozta adrenalinfröccsök, az egészen elképesztő, interaktív élményeket nyújtó földalatti történelmi kiállítás, a bécsi panoráma megtekintése mind olyan élmény volt, ami újabb motivációt adott a zenekar tagjainak a folytatáshoz is. Persze ehhez a legjobban az ismét sikeres koncert járult hozzá. Hazafelé a tihanyi szabadstrandon nem csak fürdésre volt lehetőségünk, de az ott fürdőzőket is megörvendeztettük egy rögtönzött koncerttel.

Élőben a Dankó Rádióban

Településünkön, szőlőhegyéről és az ott találjhajtó több száz pincéjéről is híres Solton egy hiánypótló kezdeményezés indult útjára az elmúlt években. Egyre több apropót találva a fiatalabb generációtól az idősebbekig különböző programokkal "felcsábítani a högyre". Ennek részeként 2019. június 29-én került megrendezésre a Solti Pincepörkölt Fesztivál. A pincéknél borkóstolási lehetőség, finom bográcsételek főzése és a színpadon pedig műsor várta a szőlőhegyre kilátogatókat a kilátónál lévő területen. Örömmel fogadtuk a meghívást erre a rendezvényre is, ahol óriási megtiszteltetés ért minket. A kitelepült Dankó Rádióban Fuchs Attila, zenekarvezető interjúját követően, a zenekart élőben kapcsolták be egy induló erejéig. Rádiós vagy televíziós élő adásban a legtöbb zenekarosnak nem volt még része, ezért óriási élmény volt mindannyiunknak.

Március 15. - Megemlékezés

A március 15-i, városi megemlékezésnek már több, mint egy évtizede állandó résztvevői vagyunk. Az ünnepség elején a Vécsey Károly Művelődési Házban fúvószenekarunk által megszólaltatott magyar indulók dallamai kíséretében telt meg a nagyterem. Az iskolások műsora, a köszöntők és a beszédek után zenekarunk által vezetett menetzenével sétáltak át a résztvevők a Vécsey Kastély parkjába. A koszorúzás alatt koszorúzózenével tettük még meghittebbé a megemlékezést

Fontosnak tartjuk, hogy lehetőségeinkhez mérten minél jobban részt vegyünk a település életében, rendezvényeinek aktív részesei legyünk. Legközelebb május 1-én a városi focipályán reggel 8-tól térzenével várjuk a majálisra kilátogatókat.

Hatalmas solti kürtös siker Kisújszálláson

2019. március 8 és 10 között rendezték meg az országos zeneiskolai kürtverseny országos döntőjét Kisújszálláson. A január végi szegedi válogatóról magas pontszámmal jutott be a döntőbe Butyera Márk növendékünk az 1. korcsoportban. Az utánpótlás zenekart is erősítő kis kürtös fantasztikus helytállásával egy újabb solti sikernek örülhettünk. Az első nap 2 darab, majd a második nap másik 2 darabb kotta nélküli, jobbnál jobb előadásával nehezítette meg a több mint 60 versenyző a neves kürtművészekből álló zsűri dolgát. Az eredményhirdetésen pedig óriási öröm ért minket, Márk 3. díjat kapott!!!

A felkészítő tanára: Nagy Máté

Köszönet a felkészülés és a verseny során a zongorakísérő feladatait nagyszerűen ellátó Litauszki Petra tanárnőnek! Köszönjük a támogatást, Márk szüleinek, az iskola vezetőségének és a tankerületnek!

Márk 1. fordulós produkciója
Márk 2. fordulós produkciója

Indiánok és cowboyok a művészetis bálon

2019. március 2-án szombaton tartottuk már hagyományos művészetis bálunkat. A több, mint a 160 fős vendégsereget az ifjúsági fúvószenekar muzsikája fogadta. A bál témája a vadnyugat volt, ennek megfelelően sokat cowboy, vagy cowgirl jelmezben érkeztek. Elsősorban a gyerekek és fiatalok között volt népszerű a beöltözés lehetősége. A bál résztvevőit Fuchs Attila intézményegységvezető köszöntötte, hangsúlyozta, hogy fontosnak tartjuk a "kis" zenész közösségünk minden tagjának részvételével tartott rendezvényt. A gyerekek, szülők, rokonok és pedagógusok az iskolai kereteken kívül együtt szórakoznak minden bálunkon.

A műsort az utánpótlászenekar kezdte, ami már rögtön egy képzeletbeli világba varázsolta a közönséget. Ezt követően az ifjúsági zenekar Ennio Morricone ismert dallamaival fűszerezve ismét humoros jelenetekkel tarkítva szórakoztatta a bálozó tömeget. A főszerepeket ismét Kun Anasztázia és Szűcs Gergely formálta meg. Nagyszerű cowboy és cowgirl párost alkottak, akiknek a kis növendékeinkből álló indián sereg okozott némi humoros kellemetlenséget.

Az éhségét ismét a keceli Fürtös Vendéglő által rendkívül válsztékosan és finoman összeállított svédasztalról enyhítettük. A zenéről és a hajnalig tartó jó hangulatról Szekeres Mihály gondoskodott.

Templomi szolgálat

2019. január 11-én a solti református egyházközösség az utóbbi idők fejlesztéseinek lezárásaként ünnepi istentiszteletet tartott, melyre zenekarunk is meghívást kapott, mint fellépő. Közvetlenül a rendezvény kezdete előtt Bach korálokat játszottunk, majd az egyházi méltóságok bevonulásához Charpentier Präludium című művét. Az istentisztelet során az alkalomhoz illő zenedarabokkal igyekeztünk hozzájárulni a rendezvény ünnepiességéhez. Zenekarunk igyekszik kivenni a részét Solt, és a térség életéből, amennyiben módunkban áll, igyekszünk a felkéréseknek eleget tenni. Ez a fellépés is ennek egy példája, és a jövőben is ehhez szeretnénk magunkat tartani.

A rendezvényről készült cikk ITT olvasható.

Nagy sikert arattak újévi koncertjeink!

2019-ben is az újévi koncertünkkel kezdődött az év Solton és Akasztón az idei első hétvégén. Január 5-én Solton, és január 6-án immár 10.alkalommal Akasztón is együtt köszöntöttük az újévet kedves közönségünkkel. A koncert Carl Orff: Carmina Burana című nagyszabású művével kezdődött, majd a bécsi újévi koncertek hangulatát megidézve Strauss művek csendültek fel. Nagy Máté tanár úr eddig tőle nem megszokott hangszeren, tubán játszott szólót a zenekar kíséretében, amit volt növendékünk Patyi Gábor trombitaszólója követett. Ezek után könnyedebb műfajok felé eveztünk. Kákonyi Árpád tanár úr személyében futárszolgálattal érkeztek meg új hangszereink, aki fergeteges, improvizatív humorával kabarét csent a koncertbe. És hihetetlenül hangzik, de zenekari kísérettel "szólócsészén" mutatta be híres ritmsérzékét. Majd a Stand by me-t követően a Metallica egy kevésbé zúzós száma, a Nothing else matters tették próbára a Művelődési ház statikai teherbírását. Aztán a Harry Potter filmzenét "maga Harry Potter" dirigálta a zenekarnak. Az ABBA együttes egyvelegét pedig a finálé követte, ami a Radetzky induló, már hagyományosan. Ráadásnak pedig a Moszkvával csigáztuk fel a kedélyeket.

Október 23.

Október 23-i városi megemlékezés keretén belül zenekarunkkal hagyományos, ünnepi műsorral készültünk. A megemlékezés a köszöntőt követően a Himnusz közös éneklésével, zenekarunk kíséretével kezdődött. Az ünnepi beszédet Font Sándor tartotta. Szokásosan a város hivatalos intézményei, szervei, civil szervezetek és egyházi felekezetek helyezték el koszorúikat az emlékműnél, mialatt zenekarunk koszorúzónótákat játszott. A Petőfi telepi nyugdíjas egyesület az eseményhez illő dalcsokorral kedveskedett a vendégeknek. Az ünnepség végén zenekarunk kíséretében hangzott el a Szózat.

Október 6. megemlékezés

A solti városi ünnepi megemlékezésen 10 fővel képviseltük a zenekart a Vécsey Kastély parkjában. Az ünnepség előtt a hangulathoz illő darabokat hallhatott előadásunkban a folyamatosan a megemlékezésre érkező lakosság. Az ünnepi beszédet Sánta Edit, az általános iskola igazgatónője mondta, a műsort pedig az általános iskolásokból alakult színjátszósok és énekkar adta. A koszorúk elhelyéze alatt kis kamarazenekarunk koszorúzózenét játszott. A megemlékezés elején a Himnusz, illetve a végén a Szózat zenei alapját is mi szolgáltattuk.

1. CSENGELEI FÚVÓSZENEKARI TALÁLKOZÓ

2018. szeptember 29-én szombaton hagyományteremtő céllal fúvószenekari és mazsorett találkozót szerveztek, amire zenekarunk is meghívást kapott. Az összesen 6 együttest felvonultató színes műsorban többek között a Városi Fúvószenekar Hódmezővásárhelyről, és a Csengelei Fúvószenekar szolgáltatta a zenét, és a táncsoportok is színesítették a műsort. A rövid menetzenét követően közel 3 órán keresztól szórakoztattuk a többi együttessel az összegyűlt közönséget.

A rendezvényről készült videókat itt megtekintheti...

Szüreti fesztivál

Immár hagyományosan zenekarunk közreműködtünk a solti Szüreti Fesztiválon, szeptember 15-én. A Borlovagok délelőtti, 10 órakor kezdődő ünnepségén találkozhatott velünk kedves közönségünk. Tradicionális fúvószenével, magyaros indulókkal és szórakoztató zenével vártuk az odalátogatókat.

Németország, Grimma - Fúvószenekari fesztivál

A Grimmában készült videófelvételeket a itt megtekintheti a videógalériánkban.

Idén immár 9. alkalmommal rendezik meg a németországi Grimma városában a nemzetközi fúvószenekari fesztivált. Itt megnézheti a fesztivál honlapját... Már rendszeres visszatérőként zenekarunk is meghívást kapott, melyet nagy örömmel fogadtunk el, hiszen óriási élmény egy 5000 fős fesztiválsátorban zenélni, és több tucat, szinte minden földrészről érkező fúvószenekarokból álló koncertsorozatban akár nézőként, hallgatóként is részt venni.

 • Augusztus 30-án, csütörtökön hajnalban indultunk. Odafelé Prágában egy 2 órás, érdekes idegenvezetéssel párosított városnézésen vettünk részt.
 • Augusztus 31-én, pénteken egy több mint egy órás térzenét adtunk Grimma főterén.
 • Szeptember 1-én, szombaton délután a résztvevő összes zenekarral együtt zeneparádén vettünk részt. Minden zenekar egyenként bevonult a stadionba, menetzenével. Majd a többszáz fős "összevont" zenekar közös számokkal kedveskedett a közönségnek.
  Este a sátorban minden zenekar, így mi is egy 20 perces műsort adtunk. A magyaros és közismert kezdés megadta az alaphangulatot, már az első hangokat követően tapsban tört ki a közönség. Nagy Máté tanár úr harsonaszólójával, a My Way-el folytatódott a műsor. Majd a showelemekkel gazdagított ABBA egyveleggel fokoztuk a hangulatot. Végül az Apácashow film szépen építkező főcímzenéjével, és a zenekar zene közbeni táncával tettük fel az "i-re" a pontot.
 • Szeptember 2-án, vasárnap míg a többi zenekar ebédelt a fesztiválsátorban, addig mi ismét egy 1 órás koncertet adtunk. Az ebédjét fogyasztó közönség és a délután 1 órai időpont ellenére, mindig volt színpad előtt táncoló, nemzetközi, német, osztrák, japán "rajongótábor"

 • Mint minden utazás alkalmával, most is igyekeztünk színessé tenni a programot, a fesztivál programján felül. Így Lipcsében Johann Sebastian Bach munkahelyét a Tamás-templomot is megnéztük. Szinte érezni lehetett a levegőben a muzsikus-zenekszerző zseniális szellemét.

  Augusztus 20.

  Augusztus 20-án az osztrák vendégzenekarral közösen ébresztettük idén a város lakosságát vidám fúvószenével.

  A könyvtár parkban zajló délutáni eseményekből is kivettük a részünket. 16:40-tól az osztrák zenekarral közösen adtunk koncertet. Először a vendégek, majd mi adtunk egy fél-félórás koncertet, a végén pedig közös örömzenével, egy magyar indulóval koronáztuk meg a napot.

  Ismét egy jó hangulatú koncert a Városháza udvarán

  Több, mint 200 érdeklődő várta az utánpótlászenekar, és az ifjúsági zenekar közös koncertjét, 2018. június 17-én a solti polgármesteri hivatal udvarán. A Solti Junior Band egy gyermekdalfeldolgozást, egy trombitaszólós darabot, és egy showelemekkel fűszerezett darabot mutatott be. Az ifjúsági zenekar többek között magyar indulókkal, latinos zenékkel, Brahms örökzöld 5. magyar táncával, egy Whitney Houston és egy Deep Purple slágerrel szórakoztatta a nagyérdeműt. A műsorszámok között Fuchs Attila, karmester elmesélte, milyen volt gyerekkorában a zenetanulás, miért választotta ezt a hivatást. Nagy Máté tanár úr harsonaszólóját követően Fuchs Attila őt is kifaggata a pályaválasztásáról, lemodásokról és élményekről.

  Világrekordot döntöttünk

  picture from concert

  Zenekarunk meghívást kapott Ausztriába, ahová több 750 zenészt vártak egy időben. A fúvószenekarok csigaalakzatot alkotva zenéltek közösen, új világrekord született. Az utazás közben, alatt meglátogattuk a pannonhalmi apátságot, a schönbrunn-i kastélyt, a Heindl csokigyárat, beiktattunk egy bobozást, és első este moziban is voltunk. Képek hamarosan, addig is tekintsék meg a világrekordról készült rövid videót:

  Pünkösd - Révbérpuszta - 05. 20.

  Révbérpusztán a "pünkösdi forgatag" keretén belül meghívást kaptunk egy kis térzenére, amit örömmel vállaltunk el, hiszen évekig visszatérő fellépői voltunk a rendezvénynek. A műsorunkat a május 25-27 közötti osztrák turné számaiból válogattuk. Hallhatott a közönség többek között Nagy Máté tanár úr harsonaszólójával My Wayt, Brahms magyar táncai közül az ötödiket, a franciaországi foci vb "himnuszát" harmónika szólóval, magyar indulók, latinos számokat, egy Whitney Houston slágert, és a rock is helyet kapott a műsorban.

  Ugrás a tetejére