Solti Ifjúsági Fúvószenekar

Régebbi eseményeink

Indiánok és cowboyok a művészetis bálon

2019. március 2-án szombaton tartottuk már hagyományos művészetis bálunkat. A több, mint a 160 fős vendégsereget az ifjúsági fúvószenekar muzsikája fogadta. A bál témája a vadnyugat volt, ennek megfelelően sokat cowboy, vagy cowgirl jelmezben érkeztek. Elsősorban a gyerekek és fiatalok között volt népszerű a beöltözés lehetősége. A bál résztvevőit Fuchs Attila intézményegységvezető köszöntötte, hangsúlyozta, hogy fontosnak tartjuk a "kis" zenész közösségünk minden tagjának részvételével tartott rendezvényt. A gyerekek, szülők, rokonok és pedagógusok az iskolai kereteken kívül együtt szórakoznak minden bálunkon.

A műsort az utánpótlászenekar kezdte, ami már rögtön egy képzeletbeli világba varázsolta a közönséget. Ezt követően az ifjúsági zenekar Ennio Morricone ismert dallamaival fűszerezve ismét humoros jelenetekkel tarkítva szórakoztatta a bálozó tömeget. A főszerepeket ismét Kun Anasztázia és Szűcs Gergely formálta meg. Nagyszerű cowboy és cowgirl párost alkottak, akiknek a kis növendékeinkből álló indián sereg okozott némi humoros kellemetlenséget.

Az éhségét ismét a keceli Fürtös Vendéglő által rendkívül válsztékosan és finoman összeállított svédasztalról enyhítettük. A zenéről és a hajnalig tartó jó hangulatról Szekeres Mihály gondoskodott.

Templomi szolgálat

2019. január 11-én a solti református egyházközösség az utóbbi idők fejlesztéseinek lezárásaként ünnepi istentiszteletet tartott, melyre zenekarunk is meghívást kapott, mint fellépő. Közvetlenül a rendezvény kezdete előtt Bach korálokat játszottunk, majd az egyházi méltóságok bevonulásához Charpentier Präludium című művét. Az istentisztelet során az alkalomhoz illő zenedarabokkal igyekeztünk hozzájárulni a rendezvény ünnepiességéhez. Zenekarunk igyekszik kivenni a részét Solt, és a térség életéből, amennyiben módunkban áll, igyekszünk a felkéréseknek eleget tenni. Ez a fellépés is ennek egy példája, és a jövőben is ehhez szeretnénk magunkat tartani.

A rendezvényről készült cikk ITT olvasható.

Nagy sikert arattak újévi koncertjeink!

2019-ben is az újévi koncertünkkel kezdődött az év Solton és Akasztón az idei első hétvégén. Január 5-én Solton, és január 6-án immár 10.alkalommal Akasztón is együtt köszöntöttük az újévet kedves közönségünkkel. A koncert Carl Orff: Carmina Burana című nagyszabású művével kezdődött, majd a bécsi újévi koncertek hangulatát megidézve Strauss művek csendültek fel. Nagy Máté tanár úr eddig tőle nem megszokott hangszeren, tubán játszott szólót a zenekar kíséretében, amit volt növendékünk Patyi Gábor trombitaszólója követett. Ezek után könnyedebb műfajok felé eveztünk. Kákonyi Árpád tanár úr személyében futárszolgálattal érkeztek meg új hangszereink, aki fergeteges, improvizatív humorával kabarét csent a koncertbe. És hihetetlenül hangzik, de zenekari kísérettel "szólócsészén" mutatta be híres ritmsérzékét. Majd a Stand by me-t követően a Metallica egy kevésbé zúzós száma, a Nothing else matters tették próbára a Művelődési ház statikai teherbírását. Aztán a Harry Potter filmzenét "maga Harry Potter" dirigálta a zenekarnak. Az ABBA együttes egyvelegét pedig a finálé követte, ami a Radetzky induló, már hagyományosan. Ráadásnak pedig a Moszkvával csigáztuk fel a kedélyeket.

Október 23.

Október 23-i városi megemlékezés keretén belül zenekarunkkal hagyományos, ünnepi műsorral készültünk. A megemlékezés a köszöntőt követően a Himnusz közös éneklésével, zenekarunk kíséretével kezdődött. Az ünnepi beszédet Font Sándor tartotta. Szokásosan a város hivatalos intézményei, szervei, civil szervezetek és egyházi felekezetek helyezték el koszorúikat az emlékműnél, mialatt zenekarunk koszorúzónótákat játszott. A Petőfi telepi nyugdíjas egyesület az eseményhez illő dalcsokorral kedveskedett a vendégeknek. Az ünnepség végén zenekarunk kíséretében hangzott el a Szózat.

Október 6. megemlékezés

A solti városi ünnepi megemlékezésen 10 fővel képviseltük a zenekart a Vécsey Kastély parkjában. Az ünnepség előtt a hangulathoz illő darabokat hallhatott előadásunkban a folyamatosan a megemlékezésre érkező lakosság. Az ünnepi beszédet Sánta Edit, az általános iskola igazgatónője mondta, a műsort pedig az általános iskolásokból alakult színjátszósok és énekkar adta. A koszorúk elhelyéze alatt kis kamarazenekarunk koszorúzózenét játszott. A megemlékezés elején a Himnusz, illetve a végén a Szózat zenei alapját is mi szolgáltattuk.

1. CSENGELEI FÚVÓSZENEKARI TALÁLKOZÓ

2018. szeptember 29-én szombaton hagyományteremtő céllal fúvószenekari és mazsorett találkozót szerveztek, amire zenekarunk is meghívást kapott. Az összesen 6 együttest felvonultató színes műsorban többek között a Városi Fúvószenekar Hódmezővásárhelyről, és a Csengelei Fúvószenekar szolgáltatta a zenét, és a táncsoportok is színesítették a műsort. A rövid menetzenét követően közel 3 órán keresztól szórakoztattuk a többi együttessel az összegyűlt közönséget.

A rendezvényről készült videókat itt megtekintheti...

Szüreti fesztivál

Immár hagyományosan zenekarunk közreműködtünk a solti Szüreti Fesztiválon, szeptember 15-én. A Borlovagok délelőtti, 10 órakor kezdődő ünnepségén találkozhatott velünk kedves közönségünk. Tradicionális fúvószenével, magyaros indulókkal és szórakoztató zenével vártuk az odalátogatókat.

Németország, Grimma - Fúvószenekari fesztivál

A Grimmában készült videófelvételeket a itt megtekintheti a videógalériánkban.

Idén immár 9. alkalmommal rendezik meg a németországi Grimma városában a nemzetközi fúvószenekari fesztivált. Itt megnézheti a fesztivál honlapját... Már rendszeres visszatérőként zenekarunk is meghívást kapott, melyet nagy örömmel fogadtunk el, hiszen óriási élmény egy 5000 fős fesztiválsátorban zenélni, és több tucat, szinte minden földrészről érkező fúvószenekarokból álló koncertsorozatban akár nézőként, hallgatóként is részt venni.

 • Augusztus 30-án, csütörtökön hajnalban indultunk. Odafelé Prágában egy 2 órás, érdekes idegenvezetéssel párosított városnézésen vettünk részt.
 • Augusztus 31-én, pénteken egy több mint egy órás térzenét adtunk Grimma főterén.
 • Szeptember 1-én, szombaton délután a résztvevő összes zenekarral együtt zeneparádén vettünk részt. Minden zenekar egyenként bevonult a stadionba, menetzenével. Majd a többszáz fős "összevont" zenekar közös számokkal kedveskedett a közönségnek.
  Este a sátorban minden zenekar, így mi is egy 20 perces műsort adtunk. A magyaros és közismert kezdés megadta az alaphangulatot, már az első hangokat követően tapsban tört ki a közönség. Nagy Máté tanár úr harsonaszólójával, a My Way-el folytatódott a műsor. Majd a showelemekkel gazdagított ABBA egyveleggel fokoztuk a hangulatot. Végül az Apácashow film szépen építkező főcímzenéjével, és a zenekar zene közbeni táncával tettük fel az "i-re" a pontot.
 • Szeptember 2-án, vasárnap míg a többi zenekar ebédelt a fesztiválsátorban, addig mi ismét egy 1 órás koncertet adtunk. Az ebédjét fogyasztó közönség és a délután 1 órai időpont ellenére, mindig volt színpad előtt táncoló, nemzetközi, német, osztrák, japán "rajongótábor"

 • Mint minden utazás alkalmával, most is igyekeztünk színessé tenni a programot, a fesztivál programján felül. Így Lipcsében Johann Sebastian Bach munkahelyét a Tamás-templomot is megnéztük. Szinte érezni lehetett a levegőben a muzsikus-zenekszerző zseniális szellemét.

  Augusztus 20.

  Augusztus 20-án az osztrák vendégzenekarral közösen ébresztettük idén a város lakosságát vidám fúvószenével.

  A könyvtár parkban zajló délutáni eseményekből is kivettük a részünket. 16:40-tól az osztrák zenekarral közösen adtunk koncertet. Először a vendégek, majd mi adtunk egy fél-félórás koncertet, a végén pedig közös örömzenével, egy magyar indulóval koronáztuk meg a napot.

  Ismét egy jó hangulatú koncert a Városháza udvarán

  Több, mint 200 érdeklődő várta az utánpótlászenekar, és az ifjúsági zenekar közös koncertjét, 2018. június 17-én a solti polgármesteri hivatal udvarán. A Solti Junior Band egy gyermekdalfeldolgozást, egy trombitaszólós darabot, és egy showelemekkel fűszerezett darabot mutatott be. Az ifjúsági zenekar többek között magyar indulókkal, latinos zenékkel, Brahms örökzöld 5. magyar táncával, egy Whitney Houston és egy Deep Purple slágerrel szórakoztatta a nagyérdeműt. A műsorszámok között Fuchs Attila, karmester elmesélte, milyen volt gyerekkorában a zenetanulás, miért választotta ezt a hivatást. Nagy Máté tanár úr harsonaszólóját követően Fuchs Attila őt is kifaggata a pályaválasztásáról, lemodásokról és élményekről.

  Világrekordot döntöttünk

  picture from concert

  Zenekarunk meghívást kapott Ausztriába, ahová több 750 zenészt vártak egy időben. A fúvószenekarok csigaalakzatot alkotva zenéltek közösen, új világrekord született. Az utazás közben, alatt meglátogattuk a pannonhalmi apátságot, a schönbrunn-i kastélyt, a Heindl csokigyárat, beiktattunk egy bobozást, és első este moziban is voltunk. Képek hamarosan, addig is tekintsék meg a világrekordról készült rövid videót:

  Pünkösd - Révbérpuszta - 05. 20.

  Révbérpusztán a "pünkösdi forgatag" keretén belül meghívást kaptunk egy kis térzenére, amit örömmel vállaltunk el, hiszen évekig visszatérő fellépői voltunk a rendezvénynek. A műsorunkat a május 25-27 közötti osztrák turné számaiból válogattuk. Hallhatott a közönség többek között Nagy Máté tanár úr harsonaszólójával My Wayt, Brahms magyar táncai közül az ötödiket, a franciaországi foci vb "himnuszát" harmónika szólóval, magyar indulók, latinos számokat, egy Whitney Houston slágert, és a rock is helyet kapott a műsorban.

  Ugrás a tetejére